Pengikut-Pengikut Panglima7

Kalendar Islam

Sep 20, 2011

Umno tidak buat apa apa, Umno Sebenarnya Penakut,...Abd Majid Saleh

Assalamualaikum Wbr...


Bukan senang untuk mencari kebenaran dari cerita yang telah dipusing oleh UMNO dan juak-juaknya termasuklah TV Tigasukunya.   Oleh yang demikian Kredit diberikan kepada Blog PAS, Badan Perhubungan Pas Negeri Perak yang merungkaikan kisah benar ini dari mulut seorang Pejuang yang masih lagi hidup dan dipanjangkan umurnya oleh Allah SWT untuk menceritakan penipuan dan pembohongan UMNO ini. Jikalau tidak...nescaya kita ditipu hidup-hidup oleh UMNO.  Klik di SINI untuk ke blog beliau. 

Panglima7Kredit kepada Blog PAS, Badan Perhubungan Pas Negeri Perak
UMNO memang pengecut. Sanggup memusing fakta sejarah.  Pejuang Negara dikatakan Komunis.  Talibarut Inggeris dikatakan Pejuang. Orang lain sibuk berjuang menentang dan menghalau Inggeris...engkau pula menangguk di air keruh.  Lembu punya susu, Sapi yang dapat nama.  Setelah 50 tahun kemerdekaan negara ....baru terbongkar semua ini.


IPOH: "Saya kenal siapa Mat Indera, saya lama berkawan dengannya semasa saya berada di Johor". 
"Mat Indera bukan komunis, dia perjuang kemerdekaan, dia terlibat dengan Parti Kebangsaaan Melayu Malaya". 
Demikian ditegaskan oleh Abdul Majid Saleh, yang lebih dikenali Pak Imam Majid, seorang pejuang kemerdekaan yang berani menentang penjajahan Inggeris sehingga beliau dipenjarakan pleh Inggeris selama tujuh tahun.
Menceritakan kisah perjuangannya ketika dikunjungi Pimpinan Badan Perhubungan PAS Perak bersama Unit Media PAS di kediaman rumahnya baru-baru ini, beliau memberitahu beliau bersama Ismail Kali menubuhkan PKMM di Perak, iaitu di Sungai Lesung, Tapah. 

Beliau telah bergerak ke serata negeri untuk melebarkan pengaruh PKMM. Kemudian beliau telah berpindah ke negeri Johor dan terlibat secara aktif mengembangkan PKMM di Johor. PKMM telah berkembang ke seluruh daerah di Johor. 

Semasa beliau aktif menggerakkan PKMM di Johor itulah beliau kenal dengan Mat Indera.


"Mat Indera itu lulusan agama, dia mengajar agama, saya selalu bertemu dengannya," ujar Imam Majid. 

Sehubungan itu beliau menafikan sekeras keras dakwaan pihak Umno dan media pro Umno yang mengaitkan Mat Indera dengan komunis dan menyifatkan ianya satu pembohongan dan fitnah besar yang kepada pejuang kemerdekaan itu. 

Menurutnya, penjuang menentang penjajah dan berjuang untuk membebaskan negara ini dari cengkaman dipelopori pejuang pejuang terdahulu termasuk pejuang pejuang dari PKMM, saperti Dr Burhanudin Al Helmi, Ustaz Abu Bakar Baqir dan ramai lagi ahli ahli dan pejuang PKMM. 

"Umno buat apa ketika itu, Umno tidak buat apa apa, Umno sebenarnya penakut," ujarnya. 

Menurutnya lagi, malah Umno pula yang menentang PKMM, Umno rapat dengan Inggeris, kerana itu Umno bukan musuh Inggeris, sebaliknya PKMM adalah musuh Inggeris. 

"Saya ingat dalam penangkapan ahli ahli dan pejuang kemerdekaan tidak kurang 86,000 telah ditangkap oleh Inggeris dan `disumbat' dalam penjara dan kem-kem tahanan. Beliau sendiri dimasukkan ke kem-kem tahanan dari satu tempat ke satu tempat di Johor, Singapura, Melaka dan Perak. 

"Mana ada orang Umno yang ditangkap oleh British , Umno itu pengecut" ujarnya. 

Mengenai hubungannya dengan Dr Burhanuddin Al Helmi, beliau memberitahu Dr Burhanuddin adalah rakan rapatnya semasa berada di Singapura. Beliau begitu kagum dengan Dr. Burhanudin yang dianggapnya seorang pemimpin yang hebat dan menguasai banyak bahasa. 

Pak Imam Majid semakin yang semakin uzur masih mampu mengingat kisah perjuangan beliau bersama rakan rakan menentang Inggeris.

6 comments:

Malaysian News today said...

Dear tuan, saya mengaitkan laman web anda.Saya berharap anda tidak keberatan untuk menghubungkan saya kembali.
ini laman web sayahttp://malaysiannewstoday.blogspot.com/

Malysiannewstoday: Terima kasih..

mountdweller said...

Salam Peng5

Terima kasih di atas info. Saya tumpang semangkok dari blog Din Binjai.

Amy Syaquena said...

as;salammualaikum panglima..

Nice sharing panglima..info yang sangat berguna bagi membuka mata semua orang...

Panglima7 said...

Waalaikumsalam Tuan Mountdweller.

Sama-sama. Kita berkongsi cerita.
Wassalam.

Amy Syaquena said...

salam panglima...

amy berkunjung di sini sebelum masuk beradu...

Panglima7 said...

Waalaikumsalam Amy..Terimakasih sudi datang. Semoga sihat dan dirahmati Allah hendaknya. Selamat beradu.

Related Posts with Thumbnails

Jom Chatting dan Borak Secara Online

http://www.meebo.com/rooms

Pengikut Panglima7 Luar Negara