Pengikut-Pengikut Panglima7

Kalendar Islam

Apr 1, 2011

Cara Nak Lajukan Broadband Anda yang Slow !

Assalamualaikum Wbr.

Pertama-tamanya terimakasih diucapkan kepada sahabat Sengalman yang menurunkan tips ini kepada semua.  Perkara yang baik..Panglima kongsikan kepada semua.  memang hampir semua blogger menghadapi masalah ini.  Credit kepada Sengalman.  Boleh klik blog beliau di bawah.
____________________
Dari blog Sengalman


Tapi sebelum tu, aku nak bagi tips lajukan broadband bagi yang dah habis limit. Hehe.. Aku dah try teknik ni, dan ia sangat la memberangsangkan ! Aku dapat teknik ni dari blog Hanieqa! Hehe.. Klik nama dia untuk serbu okeh ! Terima kasih ye Hanieqa !


 Jom tengok teknik teknik nak lajukan BROADBAND anda ! Ayuhhhhhhhhhhhhhhh...

Langkah 1 :  Sambung Broadband ke Komputer anda dan buat Connection seperti biasa. Apa yang perlu anda tahu ialah IP untuk Broadband anda. Untuk memudahkan anda, klik DI SINI untuk tahu IP anda.

(PERHATIAN : IP BROADBAND INI SENTIASA BERUBAH-UBAH MENGIKUT TEMPAT, MASA DAN KEADAAN. JADI, SETIAP KALI ANDA SAMBUNG BROADBAND ANDA, ANDA KENA PASTIKAN IP ANDA DAHULU)








Langkah 2 : Setelah anda dapat IP anda, Buka Notepad dan masukkan Code di bawah ini di dalam Notepad tersebut dan jangan lupa masukkan IP yang anda dapat tadi. Klik Di Sini sekali lagi untuk dapatkan IP anda.
Panglima7 tambah sikit, nak dapatkan Notepad....kena..... Klik Start ---> All Programs ---> Accessories ---> Klik Notepad.   Bila gambar Notepad dah keluar sepeti di bawah.....copy code dibawah ini.
c:\windows\system32\ping IP ANDA -t
Cara Menulis :  c:\windows\system32\ping [jarak] IP ANDA [jarak] -t

Langkah 3 : Kemudian , Save As Fail Notepad tersebut sebagai ping.bat dan Simpan di Desktop anda. Ingat yer, jangan simpan di tempat lain,hanya di Desktop sahaja yang dibenarkan..hehe.
Panglima tambah sikit bagi faham....save file atas nama ping.bat dan savekan di desktop.
Langkah 4 : Klik pada ping.bat di Desktop anda dan satu tetingkap Command Prompt secara automatik akan keluar. Biarkan Command Prompt ini berjalan sepanjang proses anda online. Jika anda terkeluar daripada Connection, anda kena ulang semula Langkah 1 di atas.

         Okeh, untuk penambahan, sila biarkan tetingkap command prompt ni terbuka sepanjang anda online okeh? Lepas tu saksikan la perubahan speed internet anda ! Hehe..

          Aku dah try kat Digi Broadband aku ni, dan ia terbukti laju ! Macam minum power root je woo.. Hehe. Tak caya , try buat ! Hehe.. Kalau tak paham pape, bagitau aku okeh? Hehe.. 

Panglima7
Panglima dah cuba buat...memang laju dari kebiasaannya...mcm pekena kopi Jantan..hahahaha
Cuma kadang-kadang broandband stuck...cabut broadband dan tekan connect semula....laju melantun2.
Cuba laa...sahabat semua.


42 comments:

Anak Sungai Derhaka said...

Terima kasih.... aku ingatkan main-main saja..rupanya boleh pakai..

Melur Jelita said...

Salam Tuan Panglima,
insyaALLAH saya akan cuba tetapi bukan malam ini. Sangat menghargai kebaikan hati Tuan Panglima. Smeoga blog Tuan bertambah meletopsssssss

Anonymous said...

dah cuba... request time out

baru cuba said...

dah cuba....request time out

mommylavender said...

salam jumaat panglima~ woww panglima ..tq share2...tapi mommy tak gune bb tu..

Anonymous said...

dah cuba tapi keluar,(request timed out)

Iklanneka said...

bukan broadband jer P1 Pun bleh Gak TQ..

Amy Syaquena said...

as;salammualaikum panglima..

Terima kasih di atas perkongsiaan , amy pakai striemyx..

Panglima7 said...

Baguslah..kalau Anak Sungai...boleh pakai....dan manfaatkan. hehehehe

Panglima7 said...

Waalaikumsalam Melur,
Cubalah...manalah tahu dapat membantu. Panglima dah cuba...laju dah biasa.

Panglima7 said...

Anonymous...dan "baru cuba"
request time out memang keluar....tapi yg menariknya lebih laju dan ligat internetnya.

Panglima7 said...

Salam malam sabtu Mommy....
Apa pun t.kasih sudi menulis di sini.

Panglima7 said...

Salam anonymous...biarkan ajer..request time out tuu....asalkan laju dari biasa.

Panglima7 said...

Betul tu Iklaneka....yg lain2 pun mungkin boleh guna gaks.

Panglima7 said...

Waalaikumsalam Amy....
Mai jenguk Panglima yea...TQ sesangat.

akueden said...

Salaam,
Terima kasih sudi kongsi ilmu. Kalau guna streamyx boleh tak lajukan cara yg. disyorkan tu?

Panglima7 said...

Waalaikumsalam akueden,

Streamix pun boleh juga....Panglima tak berapa pasti...tapi boleh cuba. Tak salah pun...kerana ianya tidak mendatang mudarat kepada PC atau laptop anda. Tak salah kalau cuba...manalah tahu top-top berjaya...lagi laju network yea.

Muridia said...

Terima kasih tn Panglima...Alhamdulillah berjaya

Anonymous said...

sy buat asyik kuar request time out je...mmg mcm 2 ke

kiwi_baEk...! said...

wahai panglima...kenapakah hamba buat still sama jer??? xlaju pon..problem apakah ini?? saya gune broadband maxis....

Panglima7 said...

Assalam Anonymous....memang akan keluar time out...dan time out ini akan keep keluar. tetapi perhatikan simbol masa yang berpusing2 tuu di internet....laju dari kebiasaannya. Ini menunjukkan internet tuan laju dan cepat dari kebiasaannya.

Panglima7 said...

Assalamualaikum Kiwi...kalau tak laju juga...Panglima tak tahu la nak buat camner. Tapi pastikan Note pad tuu...dibuka (opened) yea.

aqil muhammad said...

salam Panglima bond777, tima kasih bg petua terbaik. sy cari lama dah dan cuba banyak cara tp x ble pakai. memang laju gila2, sy guna broadband "kuning". ms download tu sy DPT JIMATKAN LEBIH DR SPARUH. CTHnya. dr 30 minit kpd 12 minit. tq skali lg. berbaloi baloi

Anonymous said...

Terbaek!!!!!!......... terima kasih dgn info ini.saya dh cuba dn memang laju,tmbah lak layan youtube.

Anonymous said...

wow laju giler tq ya 4 info

Faisal 97 said...

wow laju la ,jika sya off computer pastu nak online balik kena ikut steps tu balik ke??

Panglima7 said...

Assalam Faisal 97.
Ya...kalau dah off computer...lepas tuu on balik komputer, kena mulakan balik step tuu bagi melajukannya semula.

Panglima7 said...

Kepada semua pengunjung yang budiman,

Jangan hiraukan Time Out tuu....itu cuma message sahaja...komputer anda akan laju melantun-lantun.
Cuba sendiri baru tahu.

Wassalam.

Faisal 97 said...

apa kesan yg x baik tips ni?

redzuan said...

syukran panglima. trick ini mmg berkesan , mmg internet speed sy jd laju . terima kasih diatas perkongsian anda :)

Mushi Freak said...

mintak tolong..masih x dapat nak buat....request time out je....tetapi speed masih sama.terima kasih

mrrr.. co0pin :P said...

keluar reques time out.... dan , tetap lembab jugak.... cmne ni... pelik2..... aish... -_-

Anonymous said...

ta boleh pon , same je.... cm ta de ape2 efek pon... request time out je... dan tetap lembab cm biase... -_-

sukri said...

terima kasih atas perkongsian ilmu ini..

Anonymous said...

semua kena tipu benda ini hanya untuk menunjukan internet anda sedang berfungsi jer.ada satu cara lagi untuk buat CARI RUN/TAIP:CMD/TAIP:PING IP.dia akan terus keluar apa yg anda lihat tadi sama jer .jika internet anda ok dia akan keluar REPLY kalau x ok TIME OUT

JANGAN LA BUTA IT NNTY SENANG DIPERDAYA..

Anonymous said...

still lembab jugak.. buat penat je try bnyk kali.. =,="

Anonymous said...

ok jer..laju la gak..tq panglima 7

raimi said...

kat sini aku share la ngan korang aku punye software speeder tu sama mcm dia ajar tapi just click jer.
tapi jgn lupe bace readme nya
korang nak try ni link dye


Broadband speeder

elly said...

tq atas info ni..bg i yg dok tgh2 belantara nih..mmg nmpak la kesannya..
p/s: buat mr.anonymous yg kata tipu tu..ades..ayat bukn men lgi.. tau la terror IT..kih kih.. x slh mncuba bro..oops!

Zaidshaari said...

npe asyik kuar request timed out jee...tolong trangkn.pliz.......

Anonymous said...

ni bkn tok wat laju..ni juz tok na tgk connection dkt server...lg 1 g ping ip sniri wat ap.. =.='

Nur Qurratul Ain said...

request time out keluar sbb korang tak connect to the internet..

Related Posts with Thumbnails

Jom Chatting dan Borak Secara Online

http://www.meebo.com/rooms

Pengikut Panglima7 Luar Negara