Pengikut-Pengikut Panglima7

Kalendar Islam

Nov 21, 2011

Jangan Berdoa Begini.......

Bismillahirrahmaanirrohimm.


Assalamualaikum Wbr.
Gambar Hiasan

Panglima pernah menghadiri sebuah majlis Takbir di Malam Hari Raya Aidil Fitri suatu masa dahulu. Salah seorang yang "Lead" majlis itu berdoa....lebih kurang begini bunyinya....."Ya Allah Ya Tuhan kami..apalah sudi kiranya Engkau....."  

Dan ada juga diantara kita yang menjawab soalan dari pertanyaan rakan dengan berkata begini......"Allah belum makbulkan lagi doaku"

Ada juga yang menjawab pertanyaan kawan..."dah dapat petunjuk lepas solat istikharah hari tuu....Lantas dia menjawab....Allah belum beri petunjuk lagi.

Mengapa dan apa kena mengena dengan doa itu dan jawapan kita......sila baca di bawah.


Berteguh hati dalam berdoa dan tidak berdoa dengan ucapan: "Jika Engkau berkenan...."
  • Hadis riwayat Anas ra., ia berkata: 
    Rasulullah saw. bersabda: Apabila seorang di antara kamu berdoa maka hendaklah dia berteguh hati dalam berdoa serta jangan pula dia berdoa dengan mengucapkan: "Ya Allah! Jika Engkau sudi maka berilah aku". Sesungguhnya Allah tidak ada yang memaksanya. (Shahih Muslim No.4837)                                                                 
  • Hadis riwayat Abu Hurairah ra.: 
    Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Apabila seorang di antara kamu berdoa, maka janganlah dia berkata: "Ya Allah! Ampunilah aku jika Engkau sudi."  Tetapi bersungguh-sungguhlah dia dalam memohon dan mohonlah perkara-perkara yang besar dan mulia (surga atau pengampunan), karena Allah tidak ada sesuatu pun yang besar bagi-Nya dari apa yang telah dianugrahkan. (Shahih Muslim No.4838)
Menerangkan seorang yang berdoa akan dikabulkan selama dia tidak cepat berkata: Aku telah berdoa tetapi tidak/belum dikabulkan
  • Hadis riwayat Abu Hurairah ra.: 
    Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Akan dikabulkan doa seseorang di antara kamu sekalian selama dia tidak terburu-buru berkata: Aku sudah berdoa, tetapi aku tidak atau belum dikabulkan. (Shahih Muslim No.4916)
Panglima7
Kalau tiba-tiba ada orang menyapa...."banyak dapat ikan"??
tak boleh sebut "belum lagi".....
Itulah sebabnya...doa kita lambat atau ditolak oleh Allah.
kena sebut "InsyaAllah."

Doa...."apalah sudi kiranya" memang bahasa yang santun .....mungkin sesuai untuk sesama manusia.

Berdoalah....dengan bersandarkan kepada...berkat Nabi Muhammad SAW...Penghulu segala rasul.  
Berkat Penghulu segala Hari..iaitu Hari Jumaat....aku bermohon kepadaMu....Ya Allah
Berkat guru-guruku...yang telah mengajari aku...aku bermohon kepadaMu.....Ya Allah.

Wallahualam.

7 comments:

TaTJ said...

Info yang berguna Syeikh...ambo mohon untuk copy untuk renungan diri&teman2 yg lain...

Jazakallah Hukhairan Syeikh..

Panglima7 said...

Assalam Tuan Tatj, dipersilakan untuk kemashlatan ummah.

Wassalam.

Anonymous said...

"Apalah sudi kiranya..." itu do'a karya Noh Gadot masa jadi Mufti Johor dulu... dia ubah Do'a Sultan untuk solat juma'at.

Masa saya firt time dengar do'a tu pun saya rasa pelik dan heran. Tapi lantok dio laaa...

-Johorean Say No UMNO -

emkay said...

Blogspot tuan dah ada waktu solat. Saya cadangkan tuan embed kan qibla locator. bagus untuk panduan pengunjung. Ini website nya http://www.qiblalocator.com/

diana said...

saya nak share ye..

saya pun pernah dengr orang berdoa gini..

Panglima7 said...

Assalam emkay. InsyaAllah akan saya masukkan. Terimakasih.

Panglima7 said...

Diana, teruskan. Share dengan yang lain. Terima kasih.

Related Posts with Thumbnails

Jom Chatting dan Borak Secara Online

http://www.meebo.com/rooms

Pengikut Panglima7 Luar Negara