Pengikut-Pengikut Panglima7


Kalendar Islam

Jan 8, 2011

Kerajaan PR Selangor Wajib Memikirkan Bagaimana Menjerat UMNO.

Assalamualaikum wbr.

Umno terjerat: Pindaan Perlembagaan 1994, dedah tembelang kemelut di Selangor

Ketika Umno anti Raja-raja Melayu suatu ketika dahulu, dan mahu kuasa Yang di-Pertuan Agong dan Raja-raja dikurangkan, presidennya, Tun Mahathir Mohamad telah  melakukan pindaan terhadap Perlembagaan dan kini tindakan memerangkap Umno sendiri. 

Menegaskan perkara ini, pakar Perlembagaan, Profesor Dr. Abdul Aziz Bari berkata, Umno terlupa bahawa Perlembagaan telah dipinda oleh pentadbiran Mahathir pada 1994 apabila melalui pindaan itu mempertimbangkan "nasihat" hendaklah difaham sebagai "menerima nasihat".


Beliau berkata, Umno sebenarnya sudah lupa perlembagaan telah mereka pinda dan usaha untuk mensabotaj Kerajaan Selangor akan gagal kerana jalannya sudah ditutup oleh mereka sendiri dahulu. 

Kata Aziz, isu penting dalam kontroversi pelantikan Setiausaha Kerajaan (SUK) Selangor ialah cara perlantikan dan ini perlu ditangani dengan cara yang telah ditetapkan. 

Perlembagaan atau Undang-undang Tubuh Negeri Selangor jelas memperuntukkan bahawa Sultan diberi tanggung jawab melantik ahli ex-officio Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) termasuk Setiausaha Kerajaan, tegasnya. 

Bagaimana pun, kata beliau, baginda Sultan diminta mempertimbangkan syor Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan sebelum itu mempertimbangkan nasihat Menteri Besar. 

Jelas Aziz, nasihat itu mesti dipatuhi oleh sultan.

Aziz berkata Kerajaan Selangor boleh membawa isu ini ke mahkamah untuk mendapat penjelasan, dan bila ditanya tentang kebebasan mahkamah beliau menegaskan itu soal lain. 

"Apa yang penting ialah kita ada masalah; yakni pertikaian tentang siapa yang benar dan ini perlu diselesaikan melalui tafsiran undang-undang oleh mahkamah. 

"Memang selama ini mahkamah sentiasa mengikut telunjuk Umno. Jadi kita nak tengok kali ini apa mahkamah nak buat. Ke mana hakim nak pergi", jelasnya. 

Pensyarah kanan UIAM itu berkata, apa pun keputusan mahkamah Umno tetap dalam dilema dan malu. 

Sekiranya mahkamah hendak menyebelahi Umno dalam isu SUK Selangor ini ia terpaksa mengisytiharkan bahawa Pindaan 1994 yang dibuat oleh pentadbiran Mahathir itu tidak sah, dan ini mempunyai kesan yang mendalam selain memalukan Umno sendiri khususnya Mahathir yang sekarang memainkan peranan penting dalam politik Umno, tegasnya.

Dengan kata lain untuk mempertahankan kedudukannya di Selangor, ujar Aziz,  Umno perlu mengorbankan ego dan maruah Mahathir.
Ditanya mengenai upacara angkat sumpah SUK di depan Sultan Selangor beliau berkata ia tidak dikehendaki oleh Perlembagaan kerana ia menetapkan bahawa upacara itu perlu dibuat di depan Menteri Besar. 

"Walau apa pun angkat sumpah soal kedua, ia tidak berguna sekiranya pelantikannya sudah tidak sah. Yang penting pelantikan itu mesti dibuat dengan betul; yakni mengikut ketetapan Perlembagaan," tegas beliau.

Dalam soal ini Kerajaan Persekutuan, melalui Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Sidek Hassan, telah melanggar Perlembagaan kerana mereka tidak ada peranan dan kuasa langsung dalam soal perlantikan SUK di Selangor dan negeri-negeri lain. 

Kalau ada pun hanyalah bersifat pentadbiran dan ini perlu dibuat di dalam kerangka undang-undang yang begitu jelas sebagai mana yang dinyatakan tadi, ujarnya lagi.

Aziz juga mempersoalkan mengapa pelantikan SUK itu dibuat dengan tergesa-gesa. 

"SUK tidak penting sangat. Lagipun penyandang yang ada boleh berkhidmat sehingga bulan Mac 2011. Mengapa dengan tiba-tiba beliau berhenti? 

"Kalau itu tidak dapat dielakkan sekalipun, bukankah ada dua orang Timbalan SUK yang boleh memangku dan menjalankan kerja-kerja SUK?" soal beliau sambil menegaskan perlantikan itu boleh ditangguh dan tidak perlu dibuat dengan pantas. 

Beliau menambah, perlembagaan negeri tidak menetapkan tempoh tertentu dan adalah tidak betul apabila Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Dato' Munir Bani menyalahkan kerajaan negeri yang didakwanya lambat menghantar calon untuk SUK.

Aziz mengimbau perletakan jawatan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhd Taib pada 1997 selepas ditahan di Australia. 

"Menteri Besar amat penting kerana beliau adalah tonggak kerajaan. Dalam kes Muhammad itu, Selangor ketika itu sebenarnya tidak ada kerajaan kerana apabila Menteri Besar meletakkan jawatan, semua Exco secara automatik juga meletakkan jawatan bersamanya. 

Bagaimanapun Almarhum Sultan ketika itu menyerahkan kepada Mahathir untuk memberi calon baru dan ini mengambil masa beberapa bulan, ujar beliau. 

Aziz mempersoalkan sekiranya Selangor boleh bergerak tanpa kerajaan selama beberapa bulan apalah sangat dengan SUK; apatah lagi apabila jawatan itu boleh dipangku oleh pegawai lain. 

Credit kpd Detikdaily.

Panglima7
Kita tunggu apa tindakan Khalid Ibrahim dan Saf Exco-Exco Selangor dalam menangani Isu ini.
Buat Brainstorming dalam satu hari......  Fikirkan bagaimana tindakan PR Selangor boleh memulangkan Paku Buah Kerasnya kepada UMNO dan menjerat mereka mengikut perlembagaan.


5 comments:

jebat_berani said...

SALAM KEKANDAKU DATO PANGLIMA7....

MENGULAS ISU PELANTIKKAN SUK SELANGOR SEMEMANGNYA MEMBIKIN HAMBA TERGELAK SEORANG DIRI...

SEUMPAMA HAMBA DIPAKSA MENERIMA 'PEMBANTU' RUMAH OLEH AYAHANDA HAMBA SEDANGKAN HAMBA TIDAK MAHUKAN 'PEMBANTU RUMAH' INI..

AYAHANDA HAMBA BERKERAS DAN BERSUNGGUH-SUNGGUH MEMAKSA HAMBA MENERIMA 'PEMBANTU RUMAH' INI..ATAS ALASAN 'PEMBANTU RUMAH' INI BAGUS DAN BERKELAYAKKAN...

TAPI HAMBA TETAP TIDAK MAHUKANNYA..INI KERANA HAMBA SUDAH MEMPUNYAI 'PEMBANTU RUMAH' PILIHAN HAMBA SENDIRI DAN ISTERI...NAMUN TIDAK DIKETAHUI APAKAH GERANGAN PUNCA AYAHANDA HAMBA BERKERAS DAN BERTEGAS MEMAKSA HAMBA MENERIMA 'PEMBANTU RUMAH' INI....

SEBAGAI ANAK YANG TAAT AKAN AYAHANDANYA,AKHIRNYA HAMBA TERPAKSA MENGALAH WALAU HATI INI BERAT SEKALI MENERIMANYA...KADANG KALA TIMBUL JUGA PERTANYAAN DALAM DIRI INI APAKAH AGENDA SEBENAR AYAHANDA HAMBA MEMAKSA HAMBA MENERIMA 'PEMBANTU RUMAH' INI..

TAPI TAK MENGAPALAH..TAHULAH HAMBA .MENGGURUSKAN' 'PEMBANTU RUMAH' INI..KITA TENGOK SAHAJALAH BERAPA LAMA DIE MAMPU BERTAHAN..DAH ORANG KATA TAK HENDAK DIE TERHENGGEH-HENGEH NAK KERJA JUGAK..BAK KATA PEPATAH,"HIDUNG TAK MANCUNG PIPI TERSORONG SORONG"...

NANTI KALAU 'TERSEKSA' JANGANLAH PULAK SALAHKANN HAMBA..KALAU HATI DAH TAK SUKA MANA MUNGKIN CINTA 'BERPUTIK'...LAIN LA KALAU ANAK PAKCIK YATIM..DIE MEMANG SUKA NGAN 'PEMBANTU RUMAH' NIE...NAK NAK KALAU YANG DATANG DARI INDONESIA...OPPSS TERLEBEY SUDA....

Panglima7 said...

Waalaikusalam adindaku Jebat Berani. Sungguh dalam dan tepat kiasan tuan. Setelah pulang dari berperang disempadan maya....makin hebat pencak silat Panglima Jebat. Sungguh padan kiasan tuanhamba. Mahu sahaja hamba jadikan entry kata-kata adinda Jebat dalam blog ini...hehehe

Pasal rais yatim.....Yaaa....beliau memang suka kan pembantu rumah...lebih-lebih lagi dari Indonesia...hahahaha..... Nasib baiklah pembantu rumah tuu tahu malu.....kalau tak....tumbuh rambut semula dikepala Rais Yatim bagi menutup mukanya.

Kak Amy said...

As'salammualaikum panglina..

Baru hari nie amy sempat nak skodeng blog kawan2 , harap panglima sihat saje..

Kak Amy said...

selamat pagi..

amy datang berkunjung blog panglima, sihat ke?

p/s: lembu tue dalam 3 ribu lrbih je...

Panglima7 said...

Waalaikumsalam Amy,

Hamba Sihat Alhamdulillah. Oh ok...sekrang tahulah hamba harga lembu sebesar itu....Terima Kasih.

Related Posts with Thumbnails

Jom Chatting dan Borak Secara Online

http://www.meebo.com/rooms

Pengikut Panglima7 Luar Negara